Musikalen börjar med en tom scen. Allt eftersom Gud skapar, med sången Skapelsen, växer scenografin fram i de färger och former som Gud skapar. Ljus och blå himmel, hav och land, växter och djur och till sist människorna. Scenografin kan göras med tyger, girlanger och blommor i papper, bilder, mjukisdjur, ljussättning eller digitalt material på en skärm om det finns. Hela musikalen kretsar till sist kring en jordglob. Vid urpremiären kom jordgloben, som var en stor badboll gjord som jorden, ner från läktaren på en genomskinlig fiskelina och hängde sen ovanför ensemblen under föreställningen. Men det går också att ha en vanlig jordglob ståendes på en piedestal eller högt bord på scenen.

Från Guds färgstarka skapelse, genom entusiasm för uppdraget, frågor om vad det egentligen står i bibeln, tacksamhet för vad vi fått, till klimatångest, hopplöshet och tvivel på vår förmåga, tar musikalen dig fram till en ganska så bra strategi för hur vi ska klara det.

Roller och karaktärer

Rollerna är fördelade på en berättare och ytterligare 4 personer, men det går naturligtvis att fördela mellan färre eller fler personer. Scenen med nyhetsrubriker kan också fördelas på flera personer, alternativt gör man en filminspelning i förväg som visas på storbild. Det finns ett exempel att titta på från urpremiären vid intresse.

Har ni tid och möjlighet att jobba lite mer med rollerna kan man med fördel förstärka karaktärerna med egenskaper. 

Roll 1 – En person som är skeptisk och inte tror att vi kommer klara det.

Roll 2 – En person som är positiv och tror att vi kommer att klara det.

Roll 3 – En person som är stressad och tycker att det är mycket att göra.

Roll 4 – En person som är förvirrad och inte helt förstår vad vi ska göra.

Det finns också några enstaka repliker i manuset för förslagsvis yngre barn som spelar djur. Men de går också att skippa utan att berättelsen ändras.

Musikalen bjuder också in till att barn och unga som inte sjunger i kör, förutom att ha en roll, kan vara med och göra scenografi, dansa eller sköta ljuseffekter. Kanske kan man få vara utklädd till djur, träd eller något annat från skapelsen. Vid premiären hade vi ansiktsmålning för de barn som kom och tittade då de kunde få bli del i skapelsen också.

Är man en mindre samling som gör musikalen går såklart budskapet fram lika bra utan dans, ljus och scenografi, kanske med en mindre kör som sjunger och vuxna som gör rollerna. 

Musik och sång

Musikalen kan med fördel göras med körer i olika åldrar. Vissa sånger passar bättre för barn, andra kan passa bättre för ungdoms- eller vuxenkörer. Och finns möjlighet är det ju fantastiskt kul att göra projekt över åldersgränser. 

Fint är om kören blir en del i scenografin, kanske klädda i alla de färger som finns i sången Tack för alla färger, eller som djur och natur från skapelsen.

Rekvisita

Förutom scenografi för att skapa miljön behövs det:

– en jordglob

– en tv-ruta för nyhetsuppläsare (digital eller analog)

– sophinkar, sopkvastar eller liknande

– en bibel

– ett stort blädderblock att skriva på samt pennor, alternativt en digital skärm 

Dans och rörelse

Många av låtarna gör sig bra med dans, färg och rörelse som till exempel sångerna Hela jorden, Instruktionsboken och Störst är kärleken där det finns förslag vid intresse att titta på från urpremiären. Att tillverka egna vimplar, mantlar eller färgglada girlanger kan vara ett roligt pyssel inför musikalen och passar till exempel till Tack för alla färger.

Vissa sånger är extra tacksamma att använda rekvisita eller bilder till, till exempel i Lite kan bli mycket. Har man barn som varken vill sjunga eller ha en roll kan ju ett uppdrag att komma in med ett paraply eller med en bild på något vara enkel men rolig uppgift att ha.

Lycka till med allt!